ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΜΑΤΙΣ®
Τι Είναι το Τεστ Ψυχοακουστικής Διερεύνησης;
Το τεστ ΨΑΔ μετράει την ικανότητα του αυτιού να ακροάται, δηλαδή να συνειδητοποιεί τον ήχο και να δίνει μία απάντηση. Με άλλα λόγια μετράει την Ενεργητική Επιλεκτική Ακρόαση και όχι την ακοή. Αυτή είναι και η διαφορά του από το “Ακουόγραμμα” το διαγνωστικό εργαλείο της ωτορινολαρυγγολογίας και της ακουολογίας. Το τεστ αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από υπο-τέστ τα οποία δίδονται στο άτομο ώστε να αξιολογηθούν τα εξής:
- Η αέρινη αγωγιμότητα του ήχου.
- Η οστέινη αγωγιμότητα του ήχου.
- Η εντόπιση της κατεύθυνσης από την οποία αποστέλλεται το ηχητικό ερέθισμα.
- Ο ακουστικός και φωνητικός έλεγχος.
- Η αριστερή ή δεξιά ακουστική πλευρίωση.
Τα ευρήματα ή οι αποκλίσεις από την “ιδανική” ακουστική καμπύλη μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για πιθανές δυσλειτουργίες στον χώρο της Ενεργητικής Επιλεκτικής Ακρόασης, για την ενεργοποιητική λειτουργία του αυτιού, για τον έλεγχο διάχυτων και λεπτών κινήσεων, για την ικανότητα για επικοινωνία, για τη μάθηση, για τη συγκέντρωση, για τη μνήμη.
Το τεστ ΨΑΔ διαφέρει από το ακουόγραμμα ως προς την στάθμιση, τον τρόπο εκτέλεσης κ.α. Σαν αποτέλεσμα αυτής της στάθμευσης, οι ποιοτικές πληροφορίες τις οποίες παρέχει είναι πλησιέστερες ως προς τον τρόπο που το ανθρώπινο αυτί εισπράττει τους ήχους. Η ιδανική ακουστική καμπύλη αποτελεί μονάδα μέτρησης ή κέντρο αναφοράς, διότι κανένα αυτί δεν έχει τέτοια τέλεια ακουστική καμπύλη. Οι αποκλίσεις από την ιδανική ακουστική καμπύλη προβάλλουν τις νευροαισθητηριακές άμυνες και θωρακίσεις που κάνει το αυτί σαν εντολοδόχος του ψυχισμού, όταν το άτομο επιθυμεί να αποφύγει κάτι ή να αποστασιοποιηθεί από ό,τι του είναι ψυχολογικά επώδυνο. Παραδείγματος χάριν, η κλεισμένη Ενεργητική-Επιλεκτική Ακρόαση παρομοιάζεται με μία κλειστή συγκινησιακή κουρτίνα, με σκοπό να κρατήσει απ’ έξω το ανεπιθύμητο.
Πώς γίνεται η Θεραπεία;
Η θεραπεία γίνεται μόνο με το «Ηλεκτρονικό Αυτί». Το «Ηλεκτρονικό Αυτί» είναι η προσωπική ανακάλυψη του καθηγητή Tomatis και αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό εργαλείο της Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας. Το μηχάνημα αυτό προγραμματίζεται εξατομικευμένα για κάθε άτομο που επιθυμεί να κάνει το ηχητικό-θεραπευτικό πρόγραμμα, με τα ανάλογα ηχητικά ερεθίσματα, με βάση τα ευρήματα από το τεστ ΨΑΔ. Ο εξατομικευμένος προγραμματισμός γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ηχοθεραπείας, σε κάθε θεραπευτικό κύκλο, με βάση τα ευρήματα από τα τεστ ΨΑΔ.
Το “Ηλεκτρονικό Αυτί” ή αλλιώς “Προσομοιωτής Ακρόασης” λειτουργεί σαν ένα ιδανικό ανθρώπινο αυτί. Μέσω του φαινομένου του εθισμού (conditioning) και με πλούσιο υλικό ειδικά επεξεργασμένων μαγνητικών ταινιών μουσικής, ήχων λόγου, φιλτραρισμένων ή αφιλτράριστων, εκπαιδεύει οστεομυϊκά το αυτί του ατόμου να αποκτήσει τις επιθυμητές ιδιότητες ενός αυτιού που ενεργοποιεί, που αποκωδικοποιεί, που επικοινωνεί. Το “Ηλεκτρονικό Αυτί” αναστρέφει τις περιττές νεροαισθητηριακές άμυνες, ανοίγει το ακουστικό διάφραγμα και αποκαθιστά την Ενεργητική-Επιλεκτική Ακρόαση στο άτομο που υποβάλλεται στη θεραπεία.
Γιατί χρησιμοποιείται η μουσική του Μότσαρτ;
Μετά από πολυπληθείς δοκιμές με άλλους τύπους μουσικής, ανακαλύφθηκε πως τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας τη μουσική του Μότσαρτ είναι εκπληκτικά. Η μουσική όχι μόνο γίνεται πολύ αποδεκτή σε κάθε ήπειρο αλλά επίσης επιτρέπει στους ακροατές να αποκαταστήσουν την εσωτερική τους ισορροπία. Για να γίνει αντιληπτή αυτή η επίδραση στην αίσθηση της ανθρώπινης ισορροπίας, πρέπει να θυμηθούμε πως η μουσική χαρακτηρίζεται :
- από ρυθμό ο οποίος αγγίζει το σώμα,
- από αρμονία που επηρεάζει τα συναισθήματα
- και από μελωδία που ενεργοποιεί τη σκέψη.
Σύμφωνα με το κλασσικό ιδεώδες, αυτές οι τρεις παράμετροι πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία γεγονός το οποίο σπάνια συμβαίνει καθώς η μία ή η άλλη είναι κυρίαρχη, και για αυτό το λόγο παράγεται ένας μάλλον ασυνήθιστος μουσικός διάλογος.
Στην περίπτωση του Μότσαρτ, φαίνεται πως αυτή η ισορροπία έχει επιτευχθεί, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει και τον οικουμενικό χαρακτήρα αυτής της μουσικής.